četvrtak, 15. siječnja 2015.

Ljubljana




Ljubljana, dva sata vlakom, sat vremena autom udaljena od Zagreba. Natalija i ja uputile smo se u Ljubljanu krajem 10. mjeseca. S obzirom da je 2014. bila sve, samo ne normalna po vremenskim prilikama, Ljubljana nas je dočekala sa suncem i sa temperaturom, taman za kožnu jaknu i ispod kratke rukave. Ljubljana, grad koji morate posjetiti, jer je jednostavno blizu, a zaljubit ćete se u njega, kao i nas dvije, čim prijeđete Zmajski most - po legendi zmajevi koji se nalaze na njemu mahnut će repom ako preko mosta prijeđe djevica, ukratko nije mahnuo repom bez obzira na slanje pusa, i nađete se na Krekovom trgu s jedne strane opasanog tržnicom, a sa druge strane brežuljkom na kojem se nalazi Ljubljanska tvrđava do koje vodi uspinjača. Nakon ostavljanja kofera u Bed and Breakfast Atticus - za svaku preporuku, ali rezervirajte sobe što ranije da nađete one sa kupaonicom, makar je i zajednička kupaonica čista i uredna, koji se nalazi na samo 3 minute hoda od Krekova trga gdje smo odlučile popiti kavu, jer to je must have za nas dvije, uputile smo se na uspinjaču u razgledavanje Ljubljanske tvrđave. Povratna karta za uspinjaču koja uključuje ulaznicu za vidikovac, virtualno razgledavanje tvrđave te ulaznicu za Muzej Slovenske povijesti iznosi 5 eura za studente. 


  


 

Nakon Ljubljanske tvrđave spustile smo se u centar koji je smješten oko rječice Ljubljanice te su obale povezane sa malim mostićima, od kojih je svaki specifičan na svoj način. Većina restorana i kafića smjestila je svoje terase uz samu rječicu, te ćete najvjerojatnije u vrijeme ručka ili navečer morati pričekati da se oslobodi neko mjesto. Ako se nađete u Ljubljani obavezno posjetite Cacao koji se nalazi odmah pored Tromostovja, gdje smo prvi dan guštale u ledenoj kavi sa sladoledom od tamne čokolade, a drugi dan smo nadobudno uzele svaka po jedan Banana split, pola smo ostavile, a prejele smo se, dakle uzmite jedan po pola. Nakon Tromostovja uputile smo se na Kongresni trg specifičan po Parku Zvezda zvjezdolikog oblika, ali i po zgradi Sveučilišta u Ljubljani i Slovenske filharmonije.










Što se tiče noćnog života Ljubljane, mi smo se odlučile na degustiranje vina u kafiću uz Ljubljanicu, ali po vodičima izaći možete na Kongresnom trgu ili po preporuci fotografa, kojeg smo upoznale čekajući vlak za Zagreb, u jednom kvartu do centra gdje su stare hale preuređene u rock, punk, metal klubove. Nismo vidjele, samo smo čule, pa ako nekog zanima neka istraži. 


 

Drugi dan smo rezervirale za Tivoli park. Ljepši od Maksimira po meni, oprosti mi Zagrebe, bilo da se želite prošetati, trčati, prošetati kućnog mezimca, otići u ZOO ili jednostavno sjediti na klupici na brežuljku s pogledom na Ljubljanu, kao nas dvije i ne raditi jednostavno ništa. Poslije Tivoli parka i ˝meditiranja˝ ogladnile smo i odlučile se na wok u The Wok-u - preporučamo ga, koji se nalazi u blizinu Tromostovja.




























S obzirom da je ovo fashion and travel blog, što se tiče shopinga, ponuda dućana u centru je ista kao i u Zagrebu - Zara, H&M, Tally Weijl i ostali high street brandovi. No ako ste zainteresirani za luksuzni shoping, na Prešernovu trgu nalazi se Galerija Emporium, dom Michael Kors-a, Kenzo-a, Moschino-a i ostalih, u koju kada uđete neće dobiti procjenjivački pogled s visoka od strane prodavačice, kao kad u Hrvatskoj uđete u Zaru.


Ljubljana je bila za mene ljubav na prvi pogled. Grad koji se čini tako mali, sa toliko toga za pokazati s čime će vas oduševiti - rječicom Ljubljanicom, arhitekturom, ljudima - od djece, mladih do zbigecanih bakica i dedeka, koji pokazuju da je Ljubljana dom svakome, grad za preselit se u njega. Do sljedećeg puta, Ljubljana, ostani i dalje tako šarmantna.























Nema komentara:

Objavi komentar